Jézus nagy szeretettel fordul a betegek felé, bátorítja, gyógyítja, és megbocsájtja bűneiket. Akik betegség vagy öregség miatt gyengének érzik magukat, fájdalmakkal küzdenek, vagy akiknek a halállal kell szembenézniük, azok kérik a betegek kentét. A betegek kenete többször is felvehető szentség. Ez a szentség erőt ad a betegnek, és feloldozza bűnei alól őket.

Ha súlyos beteg van a családban gondoskodjunk róla, hogy részesülhessen a betegek szentségében. Felszentelt pap szolgáltathatja ki. A szentség bármilyen korban lévő hívőnek kiszolgáltatható, de 60 éves kor felett évente felvehető akkor is, ha a hívő betegségben nem szenved.

A betegek kenete az a szentség „mellyel az egyház a veszélyes betegségben szenvedő hívőket a szenvedő és megdicsőült Úrnak ajánlja, hogy megenyhítse és megmentse őket." (LG 11) Méltatlanul nevezik utolsó kenetnek, mintha ezután már csak a halál következne. A tapasztalat azt mutatja, hogy egyes esetekben, Isten kegyelméből testi gyógyulást is hoz. 

Ki veheti föl a betegek kenetét?

  • Katolikus, értelme használatára már eljutott, aki nyilvánvaló súlyos bűnben nem átalkodik meg.
  • A betegek kenete "nemcsak a halálveszélyben lévők szentsége. Ezért fölvételére már az az időszak is biztosan alkalmas, amikor a hívő élete betegség vagy öregség miatt kezd veszélybe kerülni." 
  • Ha egy beteg, aki fölvette a szentséget, visszanyeri egészségét, újra fölveheti a szentséget, ha ismét súlyosan megbetegszik. Ugyanazon betegségben is meg lehet ismételni, ha rosszabbodik az állapot. Ajánlott fölvenni a betegek kenetét komoly sebészi beavatkozás előtt. Ugyanez a helyzet az időseknél, akiknek az állapota egyre törékenyebbé válik. 
  • Eszméletüket vesztett betegeknél is ki lehet szolgáltatni a szentséget, ha a beteg előtte kérte, vagy vélelmezhető, hogy kérné. Elhalálozás beállta után két órával még feladható a betegek kenete.